Podczas wrześniowej soboty, w Kudowie-Zdroju, odbył się „Festiwal Pstrąga”, który co roku przyciąga rzesze mieszkańców i turystów oraz jest świetną okazją do promowania tego lokalnego produktu.
Za realizację festiwalu, poza powiatem kłodzkim, odpowiadały „Największa w Polsce Patelnia i Brytfanna Plenerowa” oraz www. imprezy kulinarne.pl. W tym roku motywem przewodnim był folklor ludowy. Impreza zgromadziła spore tłumy, a pogoda zaskoczyła całkowicie pozytywnie lekkim letnim upałem. W tegorocznej edycji nie zabrakło degustacji, konkursów, występów artystycznych, animacji i pokazów. Regionalna Szkoła Turystyczna miała też swój udział w tej lokalnej imprezie plenerowej. Nasi uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w obecności zgromadzonych gości i turystów, przygotowali zakąskę zimną z udziałem pstrąga oraz zaprezentowali synchroniczną obsługę konsumenta, a pod skrzydła animatorów z technikum obsługi turystyki trafiły dzieci, które malowały piękne rybki i tworzyły kolorowe obrazy. Przepięknie i stylowo ubrane hostessy z RST reklamowały przyprawy „Prymatu”, dzięki którym przygotowane potrawy nie miały sobie równych.
Festiwal Pstrąga od wielu lat odbywający się na terenie Ziemi Kłodzkiej, być może w przyszłym roku zawita do Polanicy- Zdroju.
Dyrekcja i uczniowie RST dziękują Panu Waldemarowi Załuskiemu za zaproszenie do udziału w tej fantastycznie przygotowanej imprezie kulinarnej, która na zawsze pozostanie w pamięci uczniów jako kolejne doświadczenie zawodowe.
Bogusława Karpińska i Agnieszka Ciuła